Black Pearl

Black Pearl, 535 x 48 cm


 Assar, 2020

Design: https://www.thomassondesign.com/en/catalog/my-kayaks/black-pearl

Att bygga en Black Pearl i Plywood går alldeles utmärkt. Formen på skrov och däck ställer inga egentliga krav på kombinationer av böjar i två riktningar (jämför gärna med det välvda akterdäcket på Njord eller skrov med  runda slag).


Det vanligaste sättet att bygga med plywood är ”stich & glue” med CNC frästa plywoodpaneler.
Dessutom finns sits, sittbrunnssarg, luckförsänkningar och justerbar skädda i ”halvfabrikat”. Bygget kommer gå fort och resultatet blir säkert ”bra nog” för många. Byggkit i Sverige finns hos https://www.petruskajak.com/bygga/black-pearl/


Men, om man inte vill ha en standardstorlek och har som målsättning att få ett resultat som är bättre än ”bra nog”. Är man dessutom som jag tveksam till "stich & glue" då behöver man göra annorlunda.


Jag byggde på ett sätt som är väldigt likt hur man bygger med lister, kanske kan man kalla det för ett "Plywood-strip bygge". Samma "strongback" med mallar och innerstävar. Utsida och insida är laminerade precis som för en listbyggd kajak.


Ritningen behöver heller inte anpassas för plywood men det hade självklart varit en fördel att ha färdiga mallar för skrovets plywoodpaneler. Jag ritade upp dem själv från spantmallritningarna för att ha något att utgå från när jag sågade ut panelerna. Observera att man måste lägga till marginal, speciellt i för och akter eftersom de tvådimensionella mallarna inte tar hänsyn till den egentliga (tredimensionella) formen.


Fördelar och nackdelar med plywood

  • Mindre slipning vilket ger mycket mindre damm och gör ett av de tråkigare momenten kortare. Obefintlig risk att kärnmaterialet i laminatet blir för tunt (genomslipat)
  • Formbarhet? Kanske lättare men inte helt säkert. Precis som med tunna (4mm) lister kan det bli problem att få till jämna böjar med vanlig plywood mellan spanten för skrovet. Att dubblera antalet spantmallar kan vara en bra idé.
  • Till däcket använde jag böjplywood som är extremt tacksamt att böja i en riktning men också förvånansvärt starkt i den andra riktningen. Håller dessutom formen bra efter ett lager med glasfiber på utsidan vilket underlättar inför lamineringen av insidan.
  • Mindre vikt? Nej. Den 3mm böjplywood som jag använde väger 1,1kg/m2. 4mm Okoume plywooden för skrovet väger ca 2,5kg/m2 vilket är relativt mycket.. Som jämförelse väger 4mm granlister ca 1,6kg/m2. Jag uppskattar den totala ytan på kajaken till max 3m2. Plywoodvikten blev ca 6 kg. Med granlister bör man komma under 5kg. Ska man verkligen spara vikt är Paulownia ett möjligt alternativ. Den väger ungefär 1kg/m2 för 4mm tjocka lister, dvs totalt ca 3 kg. https://www.bauhaus.se/hyllplan-paulownia-18x500x2200-mm
    Böjplywood suger mindre epoxi  än Paulownia. Ingen epoxi för att limma lister och inget spackel gör att ett böjplywoodslaminat (3mm) med 165g väv utsida och 110g insida är ca 10-15% lättare än motsvarande i 4mm Paulownia. Kanske mer intressant än viktbesparingen på 1-2hg är att plywood sparar mycket tid och ger en jämn välvning/böjradie. Ingen sågning av lister och så gott som ingen slipning eller spackling.  Skarving av plywood görs enkelt med en remsa glasfiber och epoxi på den sida som blir insida mot ett plant underlag. Det går bra med rakt sågade skarvar (eller starkare 45graders stämskarvar som beskrivs nedan för Okoume plywooden) 
    Jag bygger (nu våren 2021 ) en Spindrift med för och akterdäck i böjplywood och resultatet blir lika bra som på BPn.
  • Om jag skulle bygga en till BP så skulle jag uteslutande använda böjplywood. Bor man nära Göteborg så kan man köpa 4 mm plywood som böjer i längdriktningen, det blir då bara 2 skarvar av skrovpanelerna. Viktbesparingen bör vara 1,5-2kg mot Okoume. Ännu lättare så klart med 3mm, om man törs..

 

Jag använde NM Epoxi (NM 275A) som jag är van vid från tidigare byggen och glas- och kolfiber från Carbix som också har andra ”bra ha saker”. Lackning med Internationals 2-komp Perfection (Vitt och klarlack). Den antracitgrå är från De Ijssel.
http://www.epotex.se/epotex-webbutik/limning-laminering-och-gelcoat
http://www.carbix.se/

https://www.de-ijssel-coatings.se/


Min Black Pearl blev  535 x 48 cm och väger 14,5 kg. Ryggstödet har kompletterats med 1,5 cm vaddering längst ner. Limmade också ett par bitar vaddering under däcket för mina knäns skull och för bättre (roll)stöd


Frågor?  assar[at]kanobi[dot]se (jag svarar från en annan emailadress).


Bilderna har bildtexter som är lättare att läsa när bilden visas i stor vy (klicka på den)